Vergoedingen Huidtherapie 2024
Het hoe en wat over de vergoedingen voor huid- en oedeemtherapie.

Vergoeding of niet?
Wat kost huidtherapie?
Huidtherapie wordt deels vergoed uit de basisverzekering en het aanvullende pakket. De vergoedingen verschillen sterk per verzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan u vertellen of de behandeling binnen het door u gekozen zorgverzekeringspakket wordt vergoed of niet. Wanneer u een naturapolis heeft afgesloten worden de behandelingen alleen vergoed bij gecontracteerde huidtherapeuten. De huidtherapeut heeft dan afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar. Als u kiest voor een niet-gecontracteerde huidtherapeut komt (een deel van) de behandeling voor eigen rekening. Bij een restitutiepolis ligt dit anders, u kunt dan naar de huidtherapeut van uw keuze. Vergoeding kan o.a. verstrekt worden bij acne, kleurverschillen in het gelaat, overbeharing in het gelaat, littekens en oedeem.
Basis- en aanvullende verzekering
De basisverzekering is een wettelijk verplichte ziektekostenverzekering. Deze geldt voor iedereen die in Nederland woont en voor mensen die in Nederland werken maar er niet wonen. Deze verzekering dekt de meest voorkomende medische zorg. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar de basisverzekering vergoedt niet alle zorgkosten. Huidtherapeutische behandelingen worden in veel gevallen vergoed uit het aanvullend pakket. De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen sterk per verzekeraar, ze zijn afhankelijk van de behandeling en de soort verzekering. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke rechten op vergoeding u hebt.
Natura-, restitutie- of mixpolis?
De verschillende zorgverzekeraars bieden verschillende zorgverzekeringen aan. U kunt zich op verschillende manieren verzekeren, het is belangrijk dit goed in de gaten te houden bij het maken van uw keuze.
Naturapolis
Bij een naturaverzekering heeft de zorgverzekeraar contracten afgesloten met zorgverleners, en krijgt u alleen volledige vergoeding als u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Doorgaans stuurt de zorgaanbieder de rekening dan direct naar de zorgverzekeraar.
Restitutiepolis
Bij een restitutieverzekering bepaalt u zelf naar welke zorgverlener u gaat. U krijgt dan vergoeding volgens uw polisvoorwaarden, maar de kans bestaat dat u uw behandeling eerst zelf moet betalen, waarna de factuur kan worden ingediend bij de zorgverzekeraar. De kosten voor een restitutiepolis zijn doorgaans iets hoger.
Mixpolis
Een mix-of combinatiepolis is, de naam zegt het al, een combinatie van een natura en een restitutieverzekering. Uw zorgverzekeraar kan vertellen welke zorg in natura wordt vergoed en voor welke zorg er de restitutieregeling geldt.
Verwijzing nodig?
U kunt uit eigen beweging een afspraak maken bij de huidtherapeut, daar is geen verwijzing voor nodig. Een paramedicus zonder verwijzing bezoeken heet directe toegang. Sinds 2011 is directe toegang voor de patiënt naar de huidtherapeut mogelijk, wat inhoudt dat er geen verwijzing van arts of specialist meer nodig is.
Eigen risico?
Wanneer er gebruik wordt gemaakt van zorg die valt onder de basisverzekering, komt het eigen risico in beeld. Het verplicht eigen risico is door de overheid bepaald, verreweg de meeste zorgverzekeraars houden dit bedrag van 385 euro aan. Een enkeling hanteert vrijwillig een lager eigen risico.

Wees als eerste op de hoogte!
Krijg als eerste toegang tot nieuwe producten, behandelingen en meer
Door me aan te melden voor de nieuwsbrief ga ik ermee akkoord dat ik de Huidtherapie Nieuwsbrief en aanbiedingen per e-mail ontvang. Privacyverklaring.
Reviews
“Top. Goed resultaat. Ik ben heel blij dat ik geweest ben.” – Christina R., Zeewolde
“Prettig contact, uitgebreide informatie vooraf, tijdens en achteraf over de behandeling en over de kosten en de verzekering. Mensen met kennis van zaken en nemen de tijd voor je.” – Gea F. v/d W., Zeewolde
“Vriendelijk, hele duidelijke uitleg en prima behandeling na een paar dagen was er niets meer te zien van de vlekjes in het gezicht.
Echt een aanrader 🌻🌻🌻.” – Margriet v V., Zeewolde